Fa relativament poc, ens hem ajuntat 5 professionals de la psicologia amb una idea en comú: volem canviar la manera d’entendre i exercir la psicologia, de manera que es pugui oferir atenció psicològica i suport emocional a TOTA persona que ho necessiti.

Fem un crowdfunding per poder subvencionar tota l’atenció psicològica gratuïta o a preus no privatius que volem oferir, sobre tot a aquelles persones que ho estan passant pitjor a nivell econòmic i donada la situació actual de pandèmia. A més a més, també volem pagar el lloguer del nostre local, on podrem dur a terme les sessions presencials, cosa que va en sintonia amb la nostra proposta de proximitat en el tracte amb la persona.
Creiem que la psicologia no ha de ser un luxe, i que el benestar psicològic i emocional és un dret i una necessitat bàsica per a totes les persones. Actualment, les llistes d’espera són molt llargues en el sistema públic de salut, i el problema de l’àmbit privat és que no tothom s’ho pot permetre econòmicament. Paral·lelament a això, en aquesta societat encara lluitem contra l’estigmatització dels problemes psicològics. Des de Psicoopera, volem contrarestar aquests aspectes que dificulten l’atenció a la salut mental.
Si ja portàvem arrossegant aquestes dificultats en els àmbits públic i privat de la salut mental, ara, arran de la pandèmia han aparegut diferents pertorbacions en la població general que han afectat de manera directa o indirecta a les seves vides i el seu estat emocional. Aquestes pertorbacions venen de la pèrdua de llocs de treball, d’una persona propera, de la incertesa del futur o de l’aïllament tant físic com social, entre altres.
Tal i com va expressar la OMS el 5 d’Octubre de 2020, tots aquests elements perjudicials als que ens estem veient exposats estan generant i agreujant trastorns de salut mental. Aquest empitjorament ha provocat una sobresaturació als centres públics de salut. També podem veure segons les declaracions de Francisco Santolaya, actual president del Consell General de la Psicologia, que un 78% de la població pateix ansietat.
Mitjançant el nostre projecte pretenem assistir a totes aquelles persones que de manera sistemàtica i estructural es queden fora del sistema i no poden rebre assistència psicològica, posant especial èmfasi a la crisi sanitària, social i emocional que patim avui dia.
Psicoopera és una cooperativa d’iniciativa social que neix al barri de Sants de Barcelona.
Treballem en xarxa amb altres professionals, organitzacions i entitats del teixit social i sanitari, així com amb administracions públiques. D’aquesta manera, ens assegurem d’atendre millor les demandes dels nostres clients.
Brindem atenció psicològica individualitzada i a grups, així com tallers i formacions relacionades amb el camp de la psicologia. Ho fem presencialment i per via telemàtica en català, castellà i anglès. L’activitat es centra en l’àrea metropolitana de Barcelona, però no es limita a aquesta.






- Atenció individual, parelles i unitats de convivència
- Primera visita/Cribatge
- Atenció/Teràpia individual Adults/Adolescents/Infants

- Atenció/Teràpia grupal
- Addiccions
- Dol
- Habilitats socials
- Trastorns de la conducta alimentària
- Gestió emocional
- Parelles (i altres formats de vinculació afectivo-sexual)
- Entre altres…

- Cursos, formacions i xerrades
- Habilitats socials
- Hàbits de vida saludable
- Soft skills
- Reducció de l’estrès
- Mindfulness i intel·ligència emocional
- Cursos de parentalitat
- Afecte i relacions no normatives
- Psicoeducació
- Entre altres…

- Assessorament
- Organitzacions, entitats i empreses
- Orientació laboral
- Orientació educativa
- Entre altres….
.
- Psico¡Vale!
El psico¡vale! és un cupó que val per una sessió amb nosaltres. L'hem creat pensant en una forma de regalar Psicoopera, ja que la gent pot comprar psico¡vale!s per obsequiar a les seves persones properes.



Els nostres aspectes diferencials:
- Èmfasi en l'atenció precoç i la prevenció.
- Potenciació de la teràpia grupal i dels grups d’ajuda (en casos en que l’eficàcia sigui superior a l’atenció individual).
- Preus que s’adapten a la situació socioeconòmica de les persones.
- Tractament proper i personalitzat.
- Seguiment post-intervenció.
- Treball en xarxa i col·laboració interna i externa.
- Retorn comunitari.
- Contribució a l’eradicació de l'estigma social sobre la salut mental.

Psicoopera va dirigit a totes les persones, sense discriminar per raons de gènere, ètnia, orientació sexual, nivell socioeconòmic, etc. Una de les coses que ens impulsa és el fet de poder cobrir les necessitats d’orientació psicològica d’aquells col·lectius més vulnerables a nivell econòmic i que no poden accedir d’una altra manera als serveis de salut mental.
També promovem els valors de la lluita feminista i l’eradicació de la violència de gènere. Tenim programes per a:
- Dones que han patit qualsevol tipus de violència.
- Persones que han estat discriminades o agredides per la seva identitat de gènere.
Per altra banda, sorgeix la necessitat d’impulsar un espai de debat i suport mutu entre els professionals de la psicologia en relació als obstacles que es troben a l’hora de la pràctica assistencial, així com les limitacions burocràtiques per a poder exercir-la.
Qui hi ha darrere de Psicoopera?
- Anna: Graduada en Psicologia amb especialització clínica. Experiència acompanyant en la inserció laboral a persones amb diagnòstic en salut mental o en risc d’exclusió social. Docent en un programa de prevenció de drogues per adolescents. Actualment treballant amb persones en risc d’exclusió social.

- Marc: Graduat en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona amb menció en psicologia del treball i les organitzacions. Té experiència en direcció d'equips, formació en hàbits de vida saludable i prevenció en salut.

- Sílvia: Psicòloga general sanitària amb número de col·legiada 26238. En les seves experiències laborals i de pràctiques ha treballat amb persones drogodependents i del col·lectiu TEA de totes les edats. També ha fet voluntariats d’acompanyament a persones grans i en hospitals de campanya amb persones sense sostre.

- Alex: Graduat en Psicologia per la Universitat de Barcelona amb menció en Psicologia Clínica. S’ha dedicat principalment a la redacció i l’edició d’articles web divulgatius sobre psicologia i salut. Té experiència en orientació psicològica individual, psicoeducació, escriptura creativa i posicionament SEO, entre altres.

- Ivan: Llicenciat en psicologia per la Universitat de Barcelona i amb número de col·legiat 28353. Experiència laboral vinculada al suport emocional de persones en situació de vulnerabilitat i al desenvolupament de formacions vinculades a l’educació emocional. Vinculació personal en participació en projectes d’economia social i solidària, sostenibilitat i igualtat de gènere.

- Carol: Graduada en Biotecnologia per la UB. Màster en Project Management per EAE BS/UPC i Certificada Internacionalment pel PMI. Experiència laboral en direcció de projectes i equips d’alt rendiment en entorns complexes. Analista i consultora de projectes i equips emprenedors i Lean Start-up.
